דרך חיים מתחשבת ותזונה טובה הן לא עניין של הכל או לא כלום. גם שיפור חלקי של התזונה יכול להביא לתוצאות משמעותיות. הדרך הפשוטה לעשות זאת אינה לאכול פחות בשר, אלא לאכול יותר מוצרים מהצומח. אמרנו את אותו הדבר במילים אחרות? אולי כן, אבל בכל זאת יש חשיבות לשאלה אם ניגש אל שינוי התפריט בפנים חמוצות, כאילו אנחנו עומדים להפסיד משהו, או אם נתייחס אליו כמהלך מהנה ומעשיר, שיכול להרחיב את מגוון המזונות שלנו.
העולם מלא במאכלים טעימים ומגרים – חלק עצום מהם טבעוניים, ורבים אחרים ניתן להפוך לטבעוניים די בקלות. מגוון המזונות מהצומח הוא עשיר מאוד. הוא כולל מאכלים מוכרים לצד מאכלים ומתכונים חדשים. הוא כולל שפע של מנות עיקריות משביעות. אם נפנק את עצמינו ביותר מאכלים שטוב לנו איתם, צמצום הצריכה של מאכלים שעושים לנו רע כבר יבוא מעצמו. תזונה בריאה יותר תהפוך עבורנו לטבע שני.
חצימחונות
זה בדיוק מה שעושים הרבה אנשים. אנשים שלא נפטרו מהבשר לגמרי אבל ממעיטים בצריכה שלו נקראים "חַצימחוֹנים", כלומר חצי-צמחונים. צמחונים, לעומתם, בוחרים להשתרר לגמרי מבשר אבל להמשיך (בינתיים?) לאכול ביצים ומוצרי חלב. עבור חלקם זהו שלב ביניים שאחריו הם עוברים הלאה: "חצימחונים" נהיים צמחונים, צמחונים נהיים טבעונים. מגוון האפשרויות מאפשר לאכול טוב יותר, אך ללא צורך לעשות שינוי קריטי בהרגלים הקיימים.
איך בדיוק חצימחונות נראית? זו כבר בחירה של כל אחד/ת מאיתנו… אולי מה שטוב לי הוא להחליט שארבעה מתוך ימי השבוע הם ימים צמחוניים או טבעוניים, ואולי להחליט שבבית אני לא אוכל/ת בשר אבל בחוץ כן. אולי חשוב לי לאכול עם החברים כשהם יוצאים למסעדה בשרית, או לאכול את השניצל שאבא מכין בארוחת ערב שבת כי אחרת הוא יעלב (“הכנתי במיוחד בשבילך…”), אבל חוץ מאשר בארועים אלו טוב לי להימנע מבשר. אולי יש מאכל אחד שאני כל-כל אוהב/ת, שהייתי ממשיכ/ה לאכול אפילו אם הרופאה שלי היתה אומרת שהוא מקצר לי את החיים בשנתיים, אבל את כל שאר מוצרי הבשר קל לי להוציא מהתפריט שלי.
אם היפטרות ממוצרים מהחי נראית פרוייקט גדול מדי בשבילנו (לפחות בינתיים), למה לא להיות קרובים לטבעונות הכי הרבה שאנחנו יכולים?