איך עושים את זה נכון

we can do itחמש עצות שהופכות את קשיי ההסתגלות לתהליך קל, נעים וטעים.

1. טבעונות על בטן מלאה: לגלות עולם חדש של אוכל טוב!

36.jpgמעבר לטבעונות הוא לא רק הסילוק של כנפי עוף וגבינה לבנה מהתפריט. הוא יכול להיות גם פתיחת שער לעולם עשיר של אוכל טוב. כדאי ללוות את חידוש התזונה בהיכרות עם חלק מבין עשרות אלפי המזונות, הטעמים, והמתכונים הטבעוניים שמחכים שנגלה אותם. זה לא הכרחי, ואפשר להחליט שמסתפקים במאכלים הטבעוניים שאנחנו כבר רגילים לאכול. אבל זה מגביר את הסיפוק מהארוחות, ואת ההנאה מטבעונות – ולכן גם מבטיח שנרצה להתמיד בה לאורך זמן.
כדאי לתכנן איך זה יקרה. ההמלצה החמה שלנו היא להחליט שבחודשיים הראשונים של הטבעונות, אנחנו מנסים כל שבוע לפחות מתכון חדש אחד שטרם בישלנו, מוצר אחד חדש שטרם קנינו, או מסעדה חדשה אחת שטרם ביקרנו בה. הנה רעיונות איפה למצוא אותם.
יש מי שמעדיפים להתמקד בהתחלה בהגדלת מגוון המזונות מהצומח בתפריט ובהיכרות עם מאכלים חדשים, ועדיין לא להיפטר ממוצרים מהחי באופן סופי. במקרה כזה מומלץ להחליט על תאריך יעד (עוד חודש? עוד שבוע?) שעד אליו מפחיתים בהדרגה את צריכת הבשר, הביצים והחלב עד שמגיעים לטבעונות מלאה.
בכל מקרה – אל תיקחו את הטבעונות על קיבה ריקה!

2. לבחור את הקצב והמידה המתאימים לי.

walking birdההשתחררות מבשר יכולה להיעשות בצעד אחד ויכולה להיות דרך בת צעדים רבים. ככל שנאכל פחות בשר, כך נעזור יותר למנוע התעללות בבעלי-חיים. לכן כדאי לשאוף לכיוון טבעונות מלאה, אבל אפשר לבחור את הקצב והמידה שמתאימים לנו.
אולי מה שמתאים לי הוא להחליט שאני אוכל/ת יותר מהמגוון העצום והנפלא של מזון מהצומח, מבלי לסלק לגמרי מהתפריט, בינתיים, את המוצרים שכרוכים בהתעללות. אולי יהיה לי טוב להחליט שאוכל בשר רק יום או יומיים בשבוע. ואולי אני רוצה ללכת לכיוון טבעונות מלאה, אבל במהירות הנכונה לי.
מי שמסוגל/ת לעשות שינוי תזונתי מהיום למחר, אז יאללה. אבל עבור מי שתפריט נקי מבשר הוא אתגר שכיום יהיה להם קשה לעמוד בו, כדאי לקחת את המעבר יותר בקלות. גם במקרה כזה, כדאי לשים לב שאחנו ממשיכים בדרך בה התחלנו ולא נתקעים, אפילו אם אנחנו הולכים בה בצעדים קטנים.
החשוב ביותר הוא לזכור את המטרה שאליה אנחנו מתקדמים, ולזכור שבינתיים כל ארוחה טבעונית נוספת שאנו אוכלים היא בחירה של חמלה כלפי בעלי-החיים.

3. תיאבון בריא: מה צריך כדי לשמור על תזונה מאוזנת?

wiliams_0
קנת וויליאמס, שרירן טבעוני, אלוף תחרות World Natural Bodybuilding

המעבר לטבעונות הוא הזדמנות נפלאה לשפר את הבריאות ואת ההרגשה הגופנית. לשם כך כדאי ללמוד על תזונה נכונה ולשים לב לתפריט שלנו.
מוצרים מהחי מזיקים לבריאותנו ומגבירים את הסיכון למחלות קשות, וניתן לקבל מתזונה מהצומח את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים הדרושים לגוף. למרות זאת, לא כל תזונה טבעונית תהיה בהכרח בריאה. אם המעבר לטבעונות מתבטא בכך שבמקום לאכול ארוחה של שניצל ואורז לבן, אוכלים מנה כפולה של אורז לבן, הגוף שלנו לא יאהב את זה. לאחר זמן מה של תזונה חסרה כזו אנו עלולים להרגיש ברע ולרצות לחזור לאכול בשר.

מעבר לטבעונות הוא לא רק סילוק של מזון מהחי מהתפריט – מומלץ להתמקד בהגדלה וגיוון של צריכת המזונות מהצומח: מאכלים שאנחנו כבר מכירים ומאכלים, מתכונים וניחוחות חדשים.
לכל אחד ואחת – הן טבעונים והן אוכלי בשר – כדאי ללמוד מה נחוץ לאכול כדי לקיים תזונה מאוזנת. מאיפה ניתן לקבל ברזל? אילו מזונות הם מקורות טובים לסידן? מה התפקיד של סיבים תזונתיים? אין צורך ללכת לכל מקום עם מחשב כיס וטבלאות תזונה. לא קשה לקיים תזונה צמחית בריאה, אבל יש ללמוד קצת ולהקדיש לכך מידה מסויימת של תשומת לב. ידע כזה יכול להבטיח לנו שהמעבר לטבעונות יהיה חלק, ושנשמח להתמיד בה.
קיראו עוד

4. טבעונים בשר ודם: להכיר עוד אנשים טובים

כאשר אנחנו צועדים לכיוון תזונה מוסרית יותר, כדאי ללכת לשם יחד עם טבעונים אחרים. היכרות עם אנשים טובים ואכפתיים נוספים הופכת את הדרך לקלה ומהנה יותר, ואת החיים הטבעוניים לנעימים (וטעימים) יותר. יש אנשים טובים לאורך הדרך – בארגונים, בארועים למען בעלי-חיים, או באינטרנט. אפשר לשאול אותם שאלות ולקבל מהם טיפים (איפה שווה לאכול? מה מומלץ לקנות?). ההיכרות איתם גם יכולה לעזור לנו לחזק את החלטתנו ולהתמיד בה. ובעיקר – נעים להכיר אנשים שחושבים כמונו, שאכפת להם מהדברים שלנו אכפת מהם, ושאפשר לחלוק איתם מחשבות והתלבטויות לגבי טבעונות, בעלי-חיים, והחיים בכלל.
איפה ניתן למצוא הרבה טבעונים? קיראו עוד

5. ידע נותן כוח

"אם לבתי-מטבחיים היו קירות מזכוכית, כולם היו צמחונים" (לינדה ופול מקרטני).
תעשיית הבשר, הביצים והחלב לא רוצה שנדע מה קורה במשקי הגידול ובבתי המטבחיים. הם מבינים שאם אנשים יראו את ההתעללות הקשה בבעלי-חיים, הם לא יסכימו יותר לשלם בעבורה. לכן התעשייה עושה מאמצים גדולים להסתיר מאיתנו את העובדות.
כאשר אנחנו בוחרים לדעת יותר, אנחנו מחזירים לעצמנו את היכולת להחליט לפי מה שנראה לנו לנכון. אנחנו בוחרים להיות מודעים להשפעה של הפעולות שלנו ולכוח שיש לבחירות שלנו. ככל שנדע יותר על מה שמתרחש מאחורי הקירות האטומים של הלולים, זה יחזק את המוטיבציה שלנו להחליט שאנחנו לא מוכנים לקחת בזה חלק. זה גם יאפשר לנו להעביר את המידע הזה לאחרים ולהשפיע עליהם.
חשוב לדעת את העובדות על מה שמתרחש בתעשיית המזון מהחי, וכיצד היא מזיקה לבריאות.

egel_0
עגל שהופרד מאמו לאחר ההמלטה ומוחזק בבידוד

אחת הדרכים הטובות על מנת לחזק את ההחלטה להפסיק לצרוך את התעללות בבעלי-חיים, היא להשתמש באמצעים שונים שיזכירו לנו את המידע הזה, ואת המשמעות של אכילת בשר: סטיקר "טבעונות מצילה חיים" על התיק, פוסטר בחדר, ספר בנושא על השולחן שליד המיטה, תמונה של עגל חמוד שיתבונן בנו מהדסקטופ של המחשב, מגנט "אין כניסה לבעלי-חיים!” על המקרר…
גם לאחר שמפסיקים לאכול בשר, כדאי להמשיך לקרוא ולהתעדכן – הן על הנזקים של תעשיית הבשר והן על היתרונות של טבעונות. המידע הזה עוזר להבטיח שלא נרצה לחזור לאכול בשר. מומלץ להרחיב את הידע בנושאים כמו: כיצד אכילת מוצרים מהחי מזהמת את הסביבה וגורמת לאפקט החממה? מה עובר על בעלי-החיים בהובלה לשחיטה? מה הקשר בין צריכת בשר וביצים לבין מחלת הסלמונלה? מה משמעות המונח "זכויות בעלי-חיים"?
התעשיות שמתעללות בבעלי-חיים מפחדות שנדע את העובדות. בעלי-החיים תלויים בכך שנחשוף את המידע הזה.

טיפים נוספים להשתחררות מבשר