המאכלים החביבים עלי

אני ממש ממש אוהב/ת שניצל / קבב / את החביתה שאבא מכין / לצאת לאכול פיצה עם חברים / את השיפודים של המסעדה המזרחית במרכז העיר… ואני לא רוצה לוותר על הטעם הזה.

running after burgerיש אנשים שאכפת להם מאוד מבעלי-חיים, אבל יש להם מאכל או שניים שהם אוהבים במיוחד ושאותם הם לא רואים את עצמם מפסיקים לאכול אי-פעם. "גם אם אמות אגיע לגיהנום בגלל זה, על ערש הדווי תנו לי נקניקיה ואמות עם טעם טוב בפה!".
טוב לדעת, שברוב המקרים אין צורך לוותר על אותם מאכלים, ואין צורך להרגיש רע בגלל שאולי תרמנו להתעללות בבעלי-חיים. לרוב סוגי המאכלים מהחי יש מקבילים מהצומח, שמאפשרים להמשיך להנות מאותו טעם ומרקם ללא ייסורי המצפון.

26
סקר שנערך בשנת 2005 בקרב 1493 איש שעברו לצמחונות בישראל, בדק עד כמה הם נהנים מהתזונה החדשה שלהם.  18.3% אמרו שהתזונה החדשה טעימה להם פחות, לעומת 50.5% שמצאו אותה טעימה יותר מהתזונה שכללה גם בשר (בעיני השאר לא היה הבדל בין התזונות מבחינת הטעם). כלומר, יש פי 2.5 יותר אנשים שמגלים בעקבות השינוי בתזונה שהם נהנים יותר מהארוחות שלהם.
ההסבר לכך טמון בעובדה, שעבור אנשים רבים ההחלטה לצרוך פחות בשר (או להיפטר ממנו לגמרי) מובילה למסע של גילוי טעמים, ניחוחות וצורות בישול חדשים, שהם לא היו מודעים אליהם קודם. כפי שטוען אתר ynet של "ידיעות אחרונות": “אם ננסה להרכיב רשימה של המאכלים שאנחנו אוכלים, נגלה שרוב הזמן, רובנו אוכלים פחות או יותר את אותם הדברים. מתוך עשרות אלפי המוצרים המקיפים אותנו, רובנו דבקים לרוב באותם עשרות מוצרים מוכרים ולעוסים היטב." ולכן אנשים מגלים שדווקא ההיפטרות מבשר מובילה "להרחבת התפריט ולגילוי עולמות קולינריים עשירים ומגוונים בהרבה משהכירו בעבר".1
1 "שני צמחוני: השינוי מתחיל בצלחת", ynet ידיעות אחרונות, 2.8.10

אם אנסה ואגלה שאני לא אוהב/ת את הטעם של המקביל הטבעוני, אוכל לעזור למנוע התעללות בבעלי-חיים בכך שאעבור לכמעט-טבעונות: אוציא מהתפריט את כל המאכלים האחרים מהחי, אבל אשאר עם הפייבוריט שלי. בחירה כזו תציל מספר גדול של בעלי-חיים (ותשפר את הבריאות שלי). אולי בעתיד אפסיק גם עם המאכל הזה, אולי לא.
אם ברצוני לנקות לגמרי את התפריט שלי ממוצרים מהחי, אוכל להחליט שאני עובר/ת לטבעונות מלאה. זאת מתוך תפיסה שחשוב לי לא להשתתף בכלל במימון תעשיה שאני מתנגד/ת אליה, גם אם זה על חשבון המאכל החביב עלי. אם כך אחליט, רוב הסיכויים שאגלה לאחר כמה חודשים ששכחתי את הטעם של המאכל הזה.
הבחירה היא בידינו. הדבר הנכון לעשות הוא מה שמרגיש טוב בשביל עצמנו. כלומר, מה שלא יהיה קשה מדי ושנכון לעכשיו לא נוכל לעמוד בו, אבל גם נרגיש איתו טוב מבחינה מוסרית.

בשני המקרים, גם אם נמשיך לאכול את אותם סוגי מאכלים ספציפיים, וגם אם ננקה לגמרי את הבשר וכו' מהתפריט, כדאי כל הזמן לנסות מאכלים טבעוניים חדשים. כדאי גם להמשיך לטעום סוגים שונים של מקבילי בשר וחלב. גם אם לא נמצא את הטעם המדוייק של הפייבוריט שלנו, נגלה מלא דברים טעימים אחרים שלא הכרנו קודם. כך שבכל מקרה – הרווחנו.

אפרוח נבחראבל…

  • לפעמים מאכל הוא הרבה יותר מהטעם שלו: החמין שסבתא מכינה בשבת, הטעם של בשר-על-האש עם חברים, הכיף של אכילה ב”שווארמה משה ובניו” במרכז המסחרי. יש דרך להיות טבעוני ועדיין להנות מהחוויות הגסטרונומיות האלו? >>>
  • לאילו סוגי בשר וחלב יש גירסאות טבעוניות? האם הגירסאות הטבעוניות טעימות? >>>
  • האם לא קשה להתרגל לשינוי בתזונה? אם אפסיק לאכול בשר, האם אתגעגע אליו? האם אחלום עליו בהקיץ, ואתעורר מסיוטים בלילה בהם אני רודפ/ת אחרי פיתה עם שווארמה שבורחת ממני במורד הרחוב? >>>
איור: דדי שי