אוכל טבעוני יכול להשביע כמו שבשר משביע? אחרי בשר אני מרגיש/ה מלא/ה וכבד/ה, אין לי כוח לזוז.
מה בעצם הופך אותנו לשבעים? האם זה משהו בבטן או שזה משהו בראש?
התשובה היא גם וגם.

מה הם המאכלים שניתן לאכול מהם מעט יחסית ולהרגיש מלאים, ותחושת השובע מהם נשארת לאורך זמן, במקום שנרגיש שוב רעבים אחרי שעתיים? מחקרים רבים בדקו את השאלה הזו. ענבל קרקו, דיאטנית קלינית ודיאטנית ראשית של "שומרי משקל", מסכמת את תוצאות המחקרים*: "תחושת השובע ממזון עלתה ביחס ישיר לכמות החלבון, המים והסיבים התזונתיים" במזון. קרקו מסבירה כי "סיבים תזונתיים אינם תורמים קלוריות, הם סופחים מים ומגבירים את מלאות הקיבה, לכן אכילתם מגבירה את תחושת השובע".
מזונות צמחיים רבים עשירים בחלבון, וסיבים תזונתייים נמצאים אך ורק במזון מהצומח. קטניות, אגוזים למיניהם ודגנים (בעיקר דגנים מלאים) עשירים הן בחלבון והן בסיבים תזונתיים. בירקות ובפירות לא מקולפים ישנה רמה גבוהה של סיבים, ומוצרי סויה מכילים רמה גבוהה של חלבון (יש לציין, שעדיף מבחינה בריאותית לצרוך חלבון מן הצומח, מכיוון שחלבון מן החי עלול לגרום לבעיות בריאותיות רבות).
כלומר: שווארמה צמחונית של טבעול בתוך פיתה, אורז עם עגבניות מיובשות ואגוזים, תבשיל שעועית ותירס מקסיקני או פשוט פלאפל (ועוד מאות סוגי מאכלים טבעוניים), ישאירו אותנו מלאים ושבעים לאורך זמן.
אז מה הדבר ההוא שמאפיין אכילת בשר, ומבדיל אותו ממזונות צמחיים? הדבר הזה הוא תכולת השומן הגבוהה שבו. כאשר אנחנו מפטמים את עצמנו בבשר, אנו חשים את הכובד והמועקה על הגוף שנובעים מהצורך לעכל כל כך הרבה שומן. בטעות אנו מבלבלים את התחושה הזאת לפעמים עם שובע. ארוחה טבעונית היא משביעה, אבל לא מכבידה עד כדי כך, ולכן לא מפריעה לתיפקוד היומיומי שלנו.
תחושת השובע היא גם בראש – היא קשורה לגורמים תרבותיים ופסיכולוגיים. עד לפני מאתיים ואפילו מאה שנים, האוכלוסיה במערב (כמו ברוב העולם) ניזונה בעיקר ממזונות צמחיים. גידול בעלי-חיים תבע הרבה משאבים, ולכן בשר היה מזון לעשירים בלבד. רוב האוכלוסיה אכלה אותו רק בארועים נדירים וחגיגיים. במהלך המאה העשרים פותחו שיטות לגידול אינטנסיבי של בעלי-חיים לבשר, על-ידי דחיסה של מאות ואלפי חיות בשטח קטן בצפיפות גדולה. בנוסף, חקלאים למדו לחסוך כסף שהושקע בעבר בהאכלה, בכך שהם מערבבים במזון שאריות מזון, פסולת תעשייתית, ואפילו לשלשת (כן, הבנתם נכון…) של תרנגולות. חידושים אלו הפכו את הבשר לזול הרבה יותר. למרות זאת, התרבות שלנו עדיין תקועה בעבר, ושומרת על ההילה של בשר בתור המזון האולטימטיבי לשאוף אליו. הגיע הזמן לקדם את מערכת העיכול שלנו למאה ה21.