אמא תמיד אמרה "אם לא תאכל בשר לא תגדל…". בלי בשר, מאיפה אני אקבל ברזל? חלבון? ויטמינים?
הגופים המקצועיים המובילים בעולם בנושא תזונה תומכים בתזונה טבעונית מאוזנת, ורואים בה תזונה טובה לבריאות, שמספקת לגוף את כל צרכיו, ומתאימה לאנשים בכל גיל (כולל תינוקות, ילדים, מתבגרים, נשים הרות ומיניקות וכן לספורטאים). בנוסף, תזונה כזו מסייעת במניעת מחלות.
חוות-דעת של התאחדות התזונאים של ארצות הברית (ADA, הארגון הגדול בעולם של אנשי מקצוע בתחום המזון והתזונה) קובעת כי ניתן לקבל את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים ממקורות מהצומח. בנוסף נמצא שאכילת בשר מגבירה את הסיכון ללקות במחלות לב, סוגי סרטן מסויימים, סוכרת ומחלות נוספות. גם מנהל המזון והתרופות האמריקאי קבע כי צריכת שומן מהחי מזיקה לבריאות.
בישראל, שרותי בריאות (קופות חולים) כללית ומכבי הוציאו פרסומים בנושא צמחונות וטבעונות, הקובעים גם הם שתזונה מאוזנת מהצומח מבטיחה את כל הנחוץ לבריאות. בדברי הפתיחה לחוברת שהפיקו שירותי בריאות כללית, שעליהם חתום פרופסור אבי פורת, מנהל המחלקה למדיניות רפואית, נאמר: "הידע שנצבר על הקשר בין צמחונות ובריאות הוא רב ביותר. מחקרים נעשו על הקשר בין צמחונות למחלות לב, סרטן, השמנה, אוסטאופורוזיס, סוכרת ועוד. בגיל הצעיר נחקר הקשר בין צמחונות לגדילה והתפתחות, הריון והנקה, דרישות תזונה בספורטאים ועוד. סיכום המחקרים, או חשבון ה'עלות-תועלת', מראה שהכף נוטה לטובת הצמחונים, ובגדול".
זה לא אומר שכל סוג של תזונה טבעונית הוא בריא. בקוקה-קולה, בלחם לבן ובמרגרינה אין מוצרים מהחי, ובכל-זאת לא מומלץ להתבסס על תזונה של קולה ולחם לבן מרוח בשכבה נדיבה של מרגרינה. מעבר לטבעונות

("הצהרת עמדה", ADA, מתוך: "עמדת ארגון התזונה האמריקאי: תזונות צמחוניות", יולי 2009, עמ' 1266.)
הוא לא רק סילוק של הבשר מהתפריט – אנשי המקצוע ממליצים לשים את הדגש על הגדלה וגיוון של צריכת המזונות מהצומח: הן כאלו שאנחנו כבר מכירים והן מאכלים, מתכונים וניחוחות חדשים. המחקרים מראים שתזונה מגוונת, עשירה בדגנים מלאים, בקטניות, בירקות ובפירות מסוגים שונים, מבטיחה שהגוף יקבל את כל מה שהוא צריך. אין צורך ללכת לכל מקום עם מחשב כיס וטבלאות תזונה. עם זאת, תמיד טוב להכיר את הצרכים התזונתיים של גוף האדם ואת האופנים שבהם מזונות שונים מספקים אותם. ידע כזה יכול להבטיח לנו שהמעבר לטבעונות יהיה חלק.
בדף זה אנו מביאים קישורים לשורה של מקורות בדבר התועלת הבריאותית שבתזונה מהצומח, אשר מבוססים על מחקרים של הגורמים המקצועיים המובילים בתחום הבריאות, וטיפים כיצד להפיק ממנה את המיטב. עיצוב מחדש של הרגלי התזונה הוא הזדמנות נפלאה להעניק לעצמינו בריאות טובה וחיים ארוכים.
- תרומתה של תזונה מן הצומח למניעת מחלות
- חלבון מלא מן הצומח: שילוב דגנים וקטניות
- ברזל בתזונה צמחית: הפרכת המיתוס
- סידן מן הצומח
- ויטמין B12
- ויטמין B1 (תיאמין)
- אבץ
- אומגה 3: לא צריך לאכול דגים
- אבות המזון: חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים
- ארבע קבוצות המזון: דגנים, קטניות, ירקות ופירות
- יש לי חבר שניסה להיות צמחוני ונהיה חולה. האם יכול להיות שצמחונות לא מתאימה לכל אחד?
- סויה: אין מה לחשוש
- ייעוץ תזונתי לטבעונות בריאה
- התאחדות התזונאים של ארצות הברית על צמחונות וטבעונות
- "שירותי בריאות כללית" מדריכים נוער לצמחונות
- גופים מקצועיים ומומחים ממליצים על צמחונות וטבעונות