כאשר אני אחראי/ת גם על הארוחות של מישהו אחר

אצלנו בבית, רוב האחריות לקניות ולבישולים היא שלי. זה אומר שאצטרך לבלות יותר זמן במטבח כדי לבשל מנה אחת מהחי ואחת מהצומח? אם כן, אולי כדאי לחכות שגם השותפ/ה שלי לחיים יחליט/תחליט להיפטר מבשר. מה שיקרה בטח עוד איזה 50-60 שנה, אם יהיה לי מזל…

אם בחלוקת העבודה ביני לבין השותפ/ה שלי לחיים (או השותפ/ה לדירה), אני אחראי/ת על הכנת האוכל, ואם הוא או היא לא מתכוונים להפסיק לאכול בשר – זה עלול להיראות כאילו המשמעות של מעבר לטבעונות תהיה עבודה כפולה בהכנת אוכל.
your turnזה לא צריך להיות ככה. אם אין לי זמן לעבודה נוספת במטבח, וחשוב לי לאכול באופן שלא נוגד את המצפון שלי, אפשר לבקש מהצד השני בזוגיות להכין לעצמו את הבשר שהוא רוצה לאכול (אפשר גם לבקש את זה מהילדים שלי, אם יש, והם כבר הגיעו לגיל ההתבגרות. זו יכולה להיות הזדמנות בשבילם להתחיל ללמוד לבשל). להלן נציע כמה עצות איך להקל עליהם את העבודה. אם אני כן מוכנ/ה להשקיע זמן נוסף במטבח, זה בהחלט לא יהיה טירחה כפולה, אלא הרבה פחות מזה. יש כמה דרכים טובות כדי לחסוך זמן ואנרגיה.
בכל מקרה, אם חשוב לי להשתחרר מבשר (או לאכול פחות ממנו), כדאי לדבר על כך עם השותפ/ה לחיים או עם המשפחה. להסביר למה זה חשוב לי, ולראות

13.jpg
השחקנית לימור גולדשטיין, צמחונית,  מספרת:
הנה לכם סיפור: במטבח שלי, שמגובה בידע שלמדתי מספרים, תזונאיות, קורס בישול בריא ועוד, יש ירקות ופירות, קמח שיפון ואורז מלא, קטניות וכמובן סויה. אני חיה כך שנים, דואגת לאזן בין המרכיבים, וטפו טפו טפו – בריאה. האיש החביב לו נישאתי, שאהב מאוד בשר בפרט ואוכל בכלל, נאלץ להיעזר בכדורים כיוון שסבל מלחץ דם גבוה. שלחו את בעלי למומחה בכיר, שפקד עליו לשנות את התזונה שלו ולאכול בדיוק את מה שיש אצלנו בארונות ובמקרר. זה היה ניצחון מתוק, למרות שכמעט נחשדתי שעשיתי יד אחת עם המומחה. בעלי הפך לצמחוני והוא, כמו חוזרים בתשובה רבים, הפך למרצה נלהב בזכות הטופו וחבריו.

מה אפשר לעשות כדי שאני אוכל ללכת לפי צו מצפוני, מצד אחד, והם לא יישארו רעבים, מצד שני. קשר זוגי הוא האומנות של למצוא את הפשרות ואת המקומות המשותפים בין שני אנשים, שהם תמיד שונים במשהו אחד מהשני. השוני יכול להתבטא בתחומי עניין, או בדרכים בהם אנחנו אוהבים לבלות, והוא יכול להתבטא בסך-הכל בהרגלי תזונה.

אם אני משער/ת שלא יהיה לי זמן נוסף להשקיע במטבח, אפשר להפוך את הארוחות המשותפות לטבעוניות (אולי לא בבת-אחת, אלא בהדרגתיות). כדאי לדבר עם השותפ/ה לחיים איך זה יכול להיות עבורו/ה טעים:  הרי כל אדם מכיר ואוהב מגוון מאכלים טבעוניים, אפילו אם הוא אוכל גם בשר. אפשר להכין לשנינו גירסאות טעימות מהצומח למאכלים בשריים, על-ידי שימוש במקבילֵי-בשר.

אם נרצה שבחלק מהארוחות בשבוע, או בכולן, יהיו גם מנה טבעונית וגם מנה בשרית, זה לא אומר שאצטרך להכין שתי ארוחות נפרדות! פשוט אכין את הבשר למנות כמו קוסקוס או גולאש הונגרי בכלי נפרד, ואוסיף אותו למנה ממש לפני ההגשה. אפשר גם להכין ארוחה מושקעת מהצומח, ולהוסיף באמצעה, עבור הקרניבור, שניצל או המבורגר שקנינו מוכנים ודרשו רק חימום. אופציה אחרת היא להתבסס על יותר מוצרים מוכנים, בשריים או טבעוניים, או על מנות מהירות ופשוטות שמיועדות למי שאין להם זמן.

אפשר גם להציע לשותפ/ה לחיים לבשל לעצמו או לעצמה את הבשר שהם ירצו לאכול. נציע להם עזרה בבישול, ואפילו נלמד אותם לבשל אם הם לא יודעים. הוא או היא רוצים לאכול משהו אחר ממה שאני רוצה? שיבקרו יותר במטבח! אבל האופציה הכי נחמדה, לדעתנו, היא לבשל ביחד עם השותפ/ה לחיים את הארוחה.  בישול משותף יכול להיות חוויה מהנה ואפילו רומנטית.

בתיאבון!