שינוי רדיקלי במנהגי האכילה יכול להיות קשה, מכיוון שהוא כולל בתוכו כל מיני שינויים קטנים, כל מיני דברים חדשים שיש להתרגל אליהם. לדוגמא – הזמן שנדרש כדי להכיר מתכונים חדשים או האתגר למצוא גירסאות טעימות מהצומח למאכלים אהובים.
את אחד הפיתרונות לכך ניסח כבר אריק איינשטיין: סע לאט. אם הדרך לתזונה שטובה לנו היא כביש שאנו נוסעים עליו, אז כל אחד מהחידושים הללו הוא כמו פס האטה על הכביש. ואם ניסע בכביש הזה לאט, נוכל להתקדם בו מבלי שהרכב יקפוץ והבטן תתהפך.

לפעמים קל יותר לעשות שינוי חד: להחליט שמהיום והלאה אני טבעוני/ת. אולם, אם מה שמתאים לנו הוא מעבר הדרגתי, עלינו לבחור את הקצב שנוח לנו איתו. לכל אחת ואחד תתאים מהירות נסיעה אחרת. כל עוד הנסיעה מתמידה באותו כיוון, אנחנו מתקדמים לכיוון בריא יותר. קחו את הזמן הנחוץ. כאשר הוצאת המוצרים מהחי מהתפריט נעשית באופן הדרגתי, הרגלי האכילה החדשים מוטמעים בנו באופן טבעי ורגוע, ואנו מרגישים כמעט כאילו אכלנו טוב מאז ומעולם.
שיטה לניקוי של הבשר מהתפריט בהדרגה
יש כמה שיטות. הטובה ביותר בעינינו היא השיטה של הוספת ימים והוספת מאכלים:
* מתחילים באימוץ התזונה שאליה אנו שואפים ליום או ליומיים בשבוע (ונוהגים כך למשל שבוע או שבועיים), לאחר מכן שלושה ימים בשבוע וכן הלאה. ותוך משהו חודש-חודשיים, כמעט מבלי ששמנו לב, אנחנו כבר שם!
חשוב שהימים הטבעוניים בשבוע לא יהיו ימים של סגפנות, בהם אנחנו סוגרים את עצמינו במנזר בודהיסטי, לובשים גלימות כתומות, מגלחים את השיער ולועסים רק חסה ונבטים. נהפוך הוא. אפשר לקנות מאכל טבעוני שאנו אוהבים במיוחד, לצאת למסעדה טובה (כמעט בכל מקום בישראל יש אופציות מפתות מהצומח), או לנסות מתכון חדש.
במקביל נעבוד על האוכל שאנו אוכלים (כל השבוע, לא רק בימים שהוגדרו כנקיים ממוצרים מהחי). זאת במטרה לבנות תפריט טבעוני עשיר, משביע וטעיםםםם….
נתחיל בהכנת רשימה של המאכלים הטבעוניים שאנחנו ממילא אוכלים ואוהבים, וניתן פשוט לאכול מהם יותר. אולי נגלה שיש כאלו הרבה יותר משהעלנו על דעתנו: חומוס-פול, ספגטי ברוטב עגבניות, אורז עם ירקות מוקפצים, בורקס תפוחי-אדמה ופטריות…
* בשלב השני נחשוב על מאכלים מוכרים שניתן להמשיך ולאכול באותה מידה בלי רכיבים מהחי: קוסקוס או חמין הם מצוינים גם בלי בשר, פלפלים ממולאים לא זקוקים לבשר בתוך האורז…
במקביל אפשר גם להחליף מאכלי בשר במקבילי בשר ומאכלי חלב במקבילי חלב: לנסות שניצלים והמבורגרים מהצומח, להחליף את מרק העוף במרק פרווה בטעם עוף, לשים בקפה חלב סויה וכדומה.
*בשלב השלישי אפשר להכיר מאכלים חדשים – החל ברכיבים חדשים (כמה סוגי קטניות היו לנו עד היום בתזונה, מתוך 600 הסוגים הקיימים בעולם?), וכלה בתבשילים צמחיים חדשים מהמטבח המקומי ומרחבי העולם.
כאן ניתן למצוא רעיונות לכל אחד מהשלבים הללו.
כל צעד על הדרך לכיוון תזונה טובה יותר הוא צעד חיובי. ביחרו את הקצב המתאים לכם, ובתיאבון!